Online Lansman | Dell Technologies ve GlassHouse’tan Yeni Çözüm: On Premise Cloud

Cloud Server - Bulut Sunucu Nedir?

Cloud server hakkında merak edilenleri sizin için araştırdık. Cloud server nedir, cloud server neden önemlidir, avantajları nelerdir gibi soruların yanıtlarını merak ediyorsanız tüm detaylar bu yazıda!

Cloud Server - Bulut Sunucu Nedir?
1.

Cloud Server (Bulut Sunucu) Ne Demek, Ne İşe Yarar?

Günümüzde dijitalleşmenin hızlı bir şekilde gelişmesi, işletmelerin veri depolama ve işlem ihtiyaçlarının artmasına neden olmaktadır. Bu noktada devreye çağın ihtiyaçlarına cevap verebilen bulut teknolojilerinden cloud server'lar girmektedir. Türkçe'de bulut sunucu olarak bilinen bu kavram şirketlerin bilgi işlem kaynaklarını kendi fiziksel sunucularından daha esnek, güvenli ve tüm iş süreçlerinde kullanılabilme özelliği neticesinde tercih edilmektedir. Şirket içi işleyişi, iş yapış süreçlerini iyileştirmeye katkı sağlayan cloud server'lar birçok departman için avantajlıdır. Peki cloud server tam olarak nedir, nasıl çalışır, hangi alanlarda yaygındır? Yazımızda bulut sunucuların detaylarına sizin için değiniyoruz.

Cloud server ya da Türkçe ifadesiyle bulut sunucu nedir, sorusuyla başlayarak konuyu detaylandırabiliriz. Bulut sunucu, fiziksel bir sunucunun sanallaştırılması ile oluşturulmuş bulut bilişim teknolojileri üzerinden çalışan sunucular olarak bilinmektedir. İnternet üzerinden erişilebilen bir sisteme sahip olan bulut sunucular tıpkı geleneksel sunucular gibi işlem gücü, RAM, depolama alanı ve ağ kaynakları özelliklerine sahiptir. Bu sunucular veri merkezli sanal makineler üzerinden çalışmaktadır. Fiziksel bir donanıma bağlı kalmadan çalışan cloud server'lar kaynakları internet ortamı üzerinden hızlı bir şekilde sunmaktadır. Sanal bir ortam üzerinde var oldukları için bu sunucular kolay bir şekilde oluşturabilir, ölçeklenebilir hatta izlenebilmektedir. Tüm bu özellikler işletmelere uyarlanabilir bir alan yaratırken maliyet açısından da optimizasyon imkanı sunar.

Cloud Server (Bulut Sunucu) Ne Demek, Ne İşe Yarar?
2.

Cloud Server Neden Önemli?

Günümüz iş dünyasında giderek artan bir öneme sahip olan cloud server'lar, işletmelerin hızlı, güvenilir, ölçeklenebilir çözümlere duyduğu ihtiyaçları kolaylıkla karşılamaktadır. Bulut server'lar orta ya da büyük işletmelerde kullanılabilir ve çeşitli avantajlar sağlar. Bu sunucular, fiziksel bir sınırlamaya tabi tutulamayacağı için sınırların ötesinde bir hizmet sunulabilmektedir. Bulut sanal sunucular iş yüklerini dağıtırken temel donanım hakkında da herhangi bir sorun olup olmayacağı konusunda kullanıcıların endişelerini giderir. Bu sistem güvenlik ve erişilebilirlik konusunda sağlam bir temele dayanır. Sağladığı avantajlar ile de önemli bir yere sahiptir.

  • Güvenlik ve depolama alanında endişe duymanızın önünüze geçen cloud sunucular çözüm arayan işletmeler için ideal bir seçenek sunar.
  • Çalışanların belirli bir konumdan bağımsız çalışabilmesini destekler.
  • Esnek bir yapıya sahip olan bulut sunucularda çalışma ölçeğini büyütmek ya da küçültmek oldukça basittir.
3.

Cloud Server’lar Nasıl Çalışır?

Bulut sunucu hizmeti büyük ölçekli veri merkezlerinde yer alan fiziksel sunucuların sanallaştırılması ile çalışmaktadır. İnternet üzerinden sanallaştırılan bilgi işlem kaynaklarına erişim sağlayarak bulut sunucu hizmetinden yararlanılabilir. Sanallaşma sayesinde fiziksel sunucu üzerinde oluşturulan birbirinden bağımsız birçok sanal bulut sunucusu çalışabilmektedir. Bunun için sunuculardan her biri özel işletim sistemi, yazılım ve kaynaklar ile donatılmaktadır. Her kullanıcı için bulut sağlayıcılar sayesinde dosyalarını çalıştırabilir, verileri depolayabilir, bellek ve depolama alanlarını sanallaştırılmış bir şekilde kullanabilmektedir. Fiziksel ana kaynak sunucusu bir ağa bağlı olup bulut sağlayıcı yazılımları tarafından yönetilmektedir. Bulut sunucular internet ağı sayesinde kullanılabildiği için erişilebilir bir konumdadır. İnternet bağlantısının olduğu her yerde erişilebilir olan bulut sunucular kullanıcıların bilgisayarına yüklenmesine gerek olmadığı için oldukça esnek bir yapıya sahiptir. Bu nedenle işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilir. Cloud sunucu kiralama yapılarak da kullanılabilen bir sistemdir. İhtiyaç duyulan kadar sunucu kaynağı kiralanabilir. Böylece alan açısından ve mali açıdan tasarruf edilebilir.

4.

Cloud Server Türleri Nelerdir?

İş dünyasında yaygın bir şekilde kullanılan bulut sunucular, farklı türleri sayesinde birçok alana hizmet edebilmektedir. Birden fazla makinede çalışabilme özelliğine sahip olan bu sunucu türü fiziki sunucuda bir sorun yaşanırsa dahi çalışmaya devam ederek iş süreçlerinin aksamamasını sağlar. Bu süreçte de karşımıza birden fazla bulut sunucu türü çıkmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Public Cloud (Genel Bulut Sunucu): Genel bulut sunucular, birden fazla kullanıcının aynı altyapı üzerinde hizmet aldığı sistemlerdir. Depolama alanı, CPU, donanım gibi geniş bir BT altyapı kaynağına sahip olan bu sunucu çeşidi kullandıkça öde sistemi ile çalışarak daha büyük sağlayıcılar tarafından sunulmaktadır.
  • Private Cloud (Özel Bulut Sunucu): Yalnızca bir kuruma özel olarak yapılandırılmış bulut sunucular olan private cloud, daha fazla güvenlik ve kontrol sağlar. İşletmeler bu bulut sunucularının altyapılarını kendileri oluşturmaktadır. Böylece işletmeler özel bulut sunucu ile kendi BT altyapılarını oluşturmaktadır.
  • Hybrid Cloud (Hibrit Bulut Sunucu): Genel ve özel bulutların bir arada kullanıldığı bulut sunucu çeşididir. Yüksek güvenlik önlemleri ile yürütülmesi gereken işler özel bulut ile ilerletilirken daha normal işler genel bulut sunucuları ile yürütülmektedir. Kısaca özel ve genel bulut sunucularının birbiri ile entegre çalıştığı bulut sistemleridir.

Siz de işletmenize ve işinize en uygun Bulut çözümünü kullanmak istiyorsanız GlassHouse ile aradığınız hizmete kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Aradığınız cloud hizmeti ve profesyonel destek için GlassHouse Cloud Hizmetleri sayfasına göz atabilirsiniz.

5.

Cloud Server Avantajları

Server bulut sistemlerinin kullanımı beraberinde birçok avantajı da getirmektedir. Öne çıkan avantajlardan birkaçı şu şekilde sıralanabilir:

  • Bulut sunucuların kolay ölçeklenebilir yapısı sayesinde, işletmeniz büyüdükçe ihtiyaç duyduğunuz kaynakları kolaylıkla artırabilirsiniz. Aynı şekilde, iş yükleriniz azaldığında kaynakları azaltarak maliyetlerinizi optimize ederek tasarruf sağlayabilirsiniz.
  • Fiziksel donanım yatırımı ya da sahipliğine gerek kalmaksızın, profesyonel bir bulut sağlayıcı aracılığıyla kullanılan cloud server'lara, sabit bir lokasyona bağlı olmadan her yerden erişilebilir.
  • Yeni bir sunucu oluşturmak oldukça hızlıdır. Böylece yeni projelere vakit kaybetmeden başlanabilir. Aynı zamanda fiziki sunuculara göre daha hızlı çalışmaktadır.
  • Veri yedeklemesi sağlayarak eski verilere ulaşılmasını kolaylaştırır, iş sürekliliği sağlar.
  • Bu sunucular sayesinde, profesyonel bulut sağlayıcılarından alınan yönetilen hizmetler ile, işletmeler kendi altyapı, bakım ve yönetim sorumluluklarını azaltarak operasyonel iş yüklerini hafifletebilir. İşletmeler iş yüklerini, kendi donanım, bakım, yönetim ve operasyon yükünü profesyonel hizmet sağlayıcıya devredebilir.

Dilerseniz bulut sunucular hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Hybrid Cloud - Hibrit Bulut Nedir? yazımıza göz atabilir, server çeşitleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Diğer blogları incelemek ister misiniz?

İLETİŞİM FORMU

Bize ulaşın!

Formu doldurun, sizinle iletişime geçelim! BT operasyonlarınız için başarının altyapısını birlikte kuralım.

Lütfen boş bırakmayınız!
Lütfen boş bırakmayınız!
Lütfen boş bırakmayınız!
Lütfen boş bırakmayınız!
Lütfen boş bırakmayınız!
Lütfen boş bırakmayınız!
0 / 250
Lütfen boş bırakmayınız!