Online Lansman | Dell Technologies ve GlassHouse’tan Yeni Çözüm: On Premise Cloud

Dijital Dönüşüm Nedir?

Dijital dönüşümü anlamak ve dijital dönüşüm teknolojilerinin neler olduğunu bilmek işletmenizde dijitalleşme kararları alırken işinizi kolaylaştıracak. Dijital dönüşüm teknolojileri ile ilgili merak edilenler bu yazıda!

Dijital Dönüşüm Nedir?
1.

Dijital Dönüşüm Nedir, Dijital Dönüşüm Teknolojileri Nelerdir?

Dijital dönüşüm, işletmelerin teknolojiyi stratejik ve etkin bir şekilde kullanarak iş yapış biçimlerini, süreçlerini ve müşteri deneyimlerini kökten değiştirmesi sürecidir. Bu dönüşüm sadece bir teknolojik adaptasyon değil aynı zamanda kültürel bir değişimdir. İşletmeler, dijital dönüşüm teknolojileri ile, farklılaşan müşteri talepleri ve gereksinimlerine daha iyi yanıt sunan kültürel ve operasyonel bir dizi değişime uğrar. Bu yazımızda işletmelerde dijital çözüm süreçleri, dijital dönüşümün önemi ve geleceği gibi merak edilen konulara değineceğiz.

Dijital Dönüşüm Ne Demek?

Dijital dönüşümü en temel şekilde işletmelerin verimliliği artırma amacıyla; teknolojiyi stratejik olarak kullanarak tüm operasyonel ve kültürel yaklaşımlarını değiştirmeleri olarak tanımlamak mümkün. Günümüzde hızla değişen kullanıcı beklentileri ve rekabet ortamı, işletmeleri dijital çözümleri benimsemeye her geçen gün daha fazla yaklaştırıyor. Çünkü dijital dönüşüm sayesinde verimliliği artırmak, müşteri memnuniyetini yükseltmek, daha hızlı ve esnek kararlar alabilmek, maliyetleri düşürmek ve yeni iş modelleri ortaya çıkarmak mümkün hale gelebiliyor.

Dijital Dönüşüm Nedir, Dijital Dönüşüm Teknolojileri Nelerdir?
2.

Dijital Dönüşüm Faydaları

Dijital dönüşümün önemi ve işletmeler için avantajlarına bakıldığında şu maddeleri listelemek mümkün:

  • Otomasyon, yapay zekâ ve bulut çözümleri gibi dijital dönüşüm teknolojileri sayesinde işletmelerde yürütülen manuel işlemler azalır. Bu da zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlar. Dolayısıyla verimlilik büyük oranda artar.
  • Dijital dönüşümün faydaları arasında maliyetleri düşürme de önemli bir yerde bulunuyor. Dijital dönüşüm sayesinde operasyonel maliyetler önemli bir oranda düşer. Örneğin; kâğıt, posta, fiziksel arşiv gibi pek çok gider ortadan kalkar.
  • Dijital dönüşüm uygulamaları sayesinde kişiselleştirilmiş hizmetler, 7/24 destek ve hızlı işlem yeteneği sayesinde müşteri memnuniyeti artar.
  • İşletmeler; büyük veri ve analitik çözümlerle sezgilere göre değil gerçek verilere dayalı kararlar alma imkânı yakalar ve bu da stratejik isabeti artırır.
  • İşletmelerde dijitalleşme, Ar-Ge süreçlerini hızlandırır, yeni iş modelleri geliştirmenin önünü açar.
  • İşletmelerde dijital dönüşüm, rekabet avantajı da sağlar. Çünkü dijitalleşen şirketler rakiplerine göre daha hızlı, verimli ve müşteri odaklı hale gelir.
  • Gelişmiş dijital altyapılar, tehdit algılama ve önleme sistemleri ile verilerinizi daha güvenli kılar.
Dijital Dönüşüm Faydaları
3.

Dijital Dönüşüm Teknolojileri Nelerdir?

Dijital dönüşüm teknolojileri, işletmelerin iş yapış şekillerini dijitalleştirerek daha verimli, çevik ve rekabetçi hale gelmesini sağlayan teknolojilerdir. Bu teknolojiler, süreçlerin otomasyonu, veri analizi, müşteri deneyiminin iyileştirilmesi ve yeni iş modellerinin geliştirilmesi gibi birçok alanda dönüşümü mümkün kılar. İşte dijital dönüşümde öne çıkan temel teknolojilerden bazıları:

Bulut Bilişim (Cloud Computing)

İşletmelerde dijitalleşme denince akla ilk olarak kuşkusuz bulut bilişim ya da bilinen diğer adıyla cloud computing geliyor. Bulut bilişim hizmetleri verilerin ve uygulamaların internet üzerinden barındırılması ve bunlara erişilmesini sağlayarak hem maliyetlerin azaltılmasına yardımcı oluyor hem de ölçeklenebilirlik ve esneklik sunuyor. İşletmelerde dijital dönüşüm için atabileceğiniz ilk adım bulut çözümlerini kullanmak olabilir. Peki hangi bulut çözümü işletmeniz için daha uygun dersiniz? Public, private ve hybrid cloud karşılaştırması yaptığımız içeriğimiz bu noktada fikir verici olacaktır.

Büyük Veri ve Veri Analitiği (Big Data & Analytics)

İşletmelerin dijitalleşmesi bir bakıma daha fazla veri ve analiz anlamına da geliyor. Özellikle büyük hacimli verilerin toplanması, işlenmesi ve analiz edilmesini sağlayan big data ve analytics sayesinde müşteri davranışları, operasyonel verimlilik ve stratejik karar alma süreçleri optimize edilebilir.

Yapay Zekâ (Artificial Intelligence - AI) ve Makine Öğrenmesi (Machine Learning)

Dijitalleşmeden bahsedip de yapay zekadan bahsetmemek olmaz! Yapay zekâ temelli karar destek sistemleri, otomasyon, müşteri hizmetleri (örneğin; chatbot’lar) ve öngörü sunan analizlerde yaygın olarak kullanılır. Siz de işletmenizde kendi kendine öğrenen sistemlere yer vererek süreçleri optimize edebilir ve müşteri memnuniyetini artırabilirsiniz.

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things - IoT)

Şirketlerde dijital dönüşüm denince akla gelen teknolojilerden biri de nesnelerin interneti yani IoT çözümleri oluyor. Bu teknoloji sayesinde fiziksel cihazların internete bağlanarak veri toplaması ve iletişim kurması mümkün hale geliyor. IoT; üretimden lojistiğe, akıllı şehirlerden sağlığa kadar birçok alanda uygulanabiliyor.

Robotik Süreç Otomasyonu (RPA)

Şirketlerde dijital dönüşüm örneklerinden biri de insanların yaptığını tekrar eden, dijital işleri çeşitli yazılımlar aracılığıyla otomatikleştiren RPA çözümleri olabilir. Robotik süreç otomasyonu maliyeti düşürür, hata oranını azaltır, iş süreçlerini hızlandırır. RPA özellikle muhasebe, müşteri hizmetleri ve insan kaynakları gibi alanlarda hem verimliliği artırır hem de insan kaynaklı hata oranlarını düşürür.

Siber Güvenlik Teknolojileri

Dijital dönüşüm projeleri denemek ve işletmenizi dijitalleştirmek için adımlar atmak siber güvenlik teknolojilerine olan ihtiyacınızı artırır. Özellikle bulut sistemleri ve IoT kullanımı arttıkça siber güvenlik daha da kritik hale gelir. Dolayısıyla dijitalleşen sistemlerin güvenliğini sağlamak için kimlik doğrulama, veri şifreleme, saldırı önleme gibi çözümleri de hayatınıza entegre etmeniz gerekir. Dilerseniz network ve güvenlik çözümlerimiz ile deneyimli uzmanlar aracılığıyla ağ altyapınızı modernleştirebilir ve güvenliği sağlayabilirsiniz.

5G ve Gelişmiş Bağlantı Teknolojileri

Dijital dönüşümün temelini oluşturan altyapı teknolojilerinden biri de 5G ve gelişmiş bağlantı teknolojileridir. 5G teknolojileri özellikle hızlı, güvenilir ve düşük gecikmeli bağlantılar gerektiren IoT, otonom sistemler ve akıllı şehir uygulamaları gibi yeni nesil uygulamalar için kritik öneme sahiptir.

4.

Dijital Dönüşümün Geleceği

Dijital dönüşüm yalnızca teknolojik bir değişim değil aynı zamanda iş yapış biçimlerinin, liderliğin, müşteri ilişkilerinin ve hatta toplumların evrim geçirmesi anlamına geliyor. Dijital dönüşümün geleceği daha akıllı, daha hızlı, daha kişiselleştirilmiş ve daha bağlantılı bir dünya olarak yorumlanıyor. Dijital dönüşüm ile gelecekte yapay zekâ, karar alma süreçlerinin merkezine yerleşecek, her şeyin dijitalleştiği bir dünyada müşteri deneyimi, çalışan deneyimi ve kullanıcı deneyimi bütünleşik olarak ele alınacak, karar alma süreçleri veriyle yönlendirilecek ve veri odaklı kültür güçlenecek. Dijital dönüşüm sadece verimlilik için değil, çevresel sürdürülebilirlik için de kullanılacak. 6G, kuantum bilişimi gibi yeni teknolojiler hızla yükselecek ve gelecekte şirketler, kendi yazılımlarını geliştirmektense API ve mikroservis mimarilerine sahip platformlara entegre olmayı tercih edecek gibi görünüyor. Özetlemek gerekirse dijital dönüşümün geleceğinde insanlığı daha insan-merkezli, daha veri ve yapay zekâ güdümlü, daha esnek ve sürdürülebilir ve daha güvenlik odaklı bir yaklaşım bekliyor denebilir. İşletmenizi dijital dönüşümle tanıştırmak için GlassHouse olarak yanınızdayız! Yönetilen bulut hizmetlerimiz ve on-premise çözümlerimizle dijitalleşme yolculuğunuzu güvenle ve kolayca tamamlayabilirsiniz.

Diğer blogları incelemek ister misiniz?

İLETİŞİM FORMU

Bize ulaşın!

Formu doldurun, sizinle iletişime geçelim! BT operasyonlarınız için başarının altyapısını birlikte kuralım.

Lütfen boş bırakmayınız!
Lütfen boş bırakmayınız!
Lütfen boş bırakmayınız!
Lütfen boş bırakmayınız!
Lütfen boş bırakmayınız!
Lütfen boş bırakmayınız!
0 / 250
Lütfen boş bırakmayınız!