1.
İşletmenizi Siber Saldırılara Karşı Koruma Yöntemleri
İnternet ve teknolojinin getirdiği hız, erişim kolaylığı ve veri paylaşımı, iş dünyasında rekabeti artırırken aynı zamanda dışarıdan gelebilecek siber saldırı riskini de beraberinde getirmektedir. Küçük ve orta ölçekli (KOBİ'ler) şirketler büyük şirketlere kıyasla dışarıdan gelebilecek siber tehditlere karşı daha açık durumda olabilirler. Bu durumun temelinde, siber güvenliğe yeterli düzeyde yatırımın yapılmamış olması yatmaktadır. İşletmelerin veri gizliliklerini koruyabilmesi ve veri kaybı yaşamaması için siber güvenlik alanında gerekli yatırımları yapması gereklidir. Aksi halde, siber saldırıların yol açabileceği olumsuzluklar sadece finansal kayıplarla sınırlı kalmaz; müşteri güveni ve marka itibarı da ciddi bir şekilde zarar görebilir. Peki siber saldırılardan korunma yöntemleri nelerdir? İşletmeler bu konuda ne gibi önlemler almalıdır? Bu yazımızda işletmelerin siber saldırılara karşı alabileceği önlemlere değindik.
2.
Siber Saldırı Nedir?
İlk olarak siber saldırı nedir, gelin birlikte irdeleyelim. Siber saldırılar, kötü amaçlar için bilgisayar sistemlerine ya da ağlarına, dijital verilerine kasıtlı olarak gerçekleştirilen saldırılardır. Bu saldırılar; bilgisayar sistemlerini devre dışı bırakma, verileri çalma veya ele geçirilmiş sistemler üzerinden farklı kötü amaçlı saldırılar gerçekleştirme gibi sonuçlara yol açabilmektedir. Saldırılar genel olarak bilgileri çalmak veya bilgisayar gibi dijital sistemleri çalışmaz hale getirmek, kullanıcıları kandırmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu tür tehditler birçok şekilde icra edilebilmektedir. Siber saldırganlar diğer bir ismiyle hackerlar, kötü amaçlı yazılımlar, kimlik avı, SQL aşılama saldırıları, hizmet engelleme saldırıları gibi zararlı eklentiler ile sosyal mühendislik gibi çeşitli yöntemler kullanarak hedef sistemlere zarar vermek amacıyla çalışmaktadır. Siber suçlular, şirketlerin güvenlik açıklarından yararlanarak işletme sistemlerine giriş yapar ve bilgilerin riske girmesine neden olur. Dolayısıyla siber saldırılara karşı korunma sağlamak için gerekli önlemlerin alınması önemli konulardan biridir.
3.
Siber Saldırılara Karşı Korunma Yöntemleri
Siber saldırılardan korunma yolları büyük, orta ve küçük ölçekli tüm işletmelerin uygulaması gereken yöntemler arasında yer alır. Müşteri güvenliğini sağlamak, işletmenin itibarını korumak, veri güvenliği ve iş sürekliliğini sağlamak için çeşitli önlemler alınmaktadır. Siber saldırılardan nasıl korunulur diye merak ediyorsanız işletmeler için siber saldırılara karşı korunma yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Çalışanları Bilinçlendirmek
Siber tehditlere karşı alınacak önlemlerin başında çalışanların bu konuyla ilgili bilinçlendirilmesi gelmektedir. Öyle ki siber suçluların verilere ulaşmasındaki en kolay yol çalışanlardan geçmektedir. İşletme içinde birini taklit eden e-postalar ile kişisel verilerin ve belirli bağlantıların erişimi için talep gelebilir. Dolayısıyla çalışanların bu noktadaki farkındalığı işletmenizin verilerinin korunması noktasında önemlidir. Çalışanlar gelen bağlantı linklerinin güvenliğinden emin olmadan tıklamamalı, hasas bilgilerin iletilmesi konusunda gerekirse isteyen kişi ile farklı yollardan iletişime geçmelidir.
2. Güçlü Parola Kullanımı Politikaları Oluşturun
Siber saldırıların birçoğu zayıf ve uzun süre güncellenmeden kullanılan şifreler nedeniyle gerçekleşmektedir. Bu nedenle çalışanların her birinin kullanmış olduğu şifreler karmaşık, uzun ve benzersiz şifrelerden oluşmalıdır. Bu bağlamda şifreler belirli aralıklarla yenilenmeli, iki faktörlü kimlik doğrulama sistemleri kullanılmalıdır. Güvenli şifre saklama çözümlerinin uygulanması işletme içindeki siber güvenlik önlemlerinin artmasını sağlayacaktır.
3. Yazılımları Güncel Tutun
Siber saldırılardan korunma yollarından bir diğer yöntem ise işletme içi kullanılan yazılımların güncel tutulmasıdır. Siber saldırganlar, yazılımlardaki açıkları kullanarak sisteme giriş yapabilmektedir. Yazılım firmaları ise oluşabilecek bu açıklara karşı sistemlere güncelleme sunmaktadır. Dolayısıyla, şirket içinde kullanılan yazılımların güncel tutulması, dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı daha güçlü bir koruma sağlar.
4. Antivirüs Programları Kullanın
İşletmeniz için teknolojik cihazlarınızın zararlı yazılımlara karşı korunmasını istiyorsanız güvenlik duvarlarınızı güçlendirmeli ve antivirüs gibi yazılımlardan destek almalısınız. Güvenlik duvarları ağınıza gelen ve çıkan veri trafiğini denetleyerek zararlı yazılım ve girişimleri engellemektedir. Dolayısıyla güvenlik duvarı ve antivirüs programları kullanarak siber saldırılara maruz kalmadan önce bunları tespit ederek engelleyebilirsiniz.
5. Verilerinizi Yedekleyin
Siber tehditlerden korunmak için alınacak önlemler içinde en önemlisi verilerin yedeklenmesidir. Özellikle siber saldırıların önemli bir kısmının verileri ele geçirme üzerine olduğunu düşünürsek güçlü bir veri yedekleme stratejisi oluşturmak bu noktada etkili bir yöntemdir. Öyle ki saldırılar sonucunda verileriniz farklı şekillerde şifrelenerek veya silinerek tamamen kaybolmaktadır. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için düzenli ve otomatik yedekleme politikaları oluşturabilirsiniz. Yedeklenmiş verilere sadece yetkili kişiler erişmelidir. Yedekleme çözümleri için veri yedekleme bulut sistemlerini tercih edebilirsiniz. Bu noktada BT altyapı hizmet sağlayıcısı GlassHouse'u tercih edebilir GlassHouse Cloud Hizmetleri ile veri yedekliliği ve iş sürekliliğinizi sağlayabilirsiniz.
6. Önemli Verileri Şifreleyin
Siber saldırıdan korunma yollarından biri de önemli verilerin şifrelenmesi ile mümkün olur. Müşteri bilgilerini ya da işletme için önemli bilgileri korumak için iyi huylu yazılımlar arasında olan şifreleme programlarını tercih edebilirsiniz. Şifreleme uygulaması cihaz içindeki bilgileri kodlar haline dönüştürerek yüksek bir koruma sağlar. Bu yöntemde bilgileriniz çalınmış bile olsa siber saldırganlar şifreyi çözemeyeceği için bilgilere de erişilemeyecektir. Bunun yanında önemli verilere olan erişimin sınırlandırılması da işletme için önemli kaynakların korunmasını destekler. Verilere erişebilir kişilerin sayısını aza indirmek veri ihlalinin etkisini azaltabileceği gibi kötü niyeti kişilerin verilere ulaşmasının da önüne geçer.
Verilen bu stratejilerin birçoğu aynı anda uygulandığında siber saldırılara karşı önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. Dilerseniz BT Altyapınızı Fekalat Kurtarma (Disaster Revovery) ile Güvence Altına Alın yazımıza da göz atabilirsiniz.